Το Πάθος της Νιότης
Βίλχελμ Ράιχ - Αυτοβιογραφία

του Βίλχελμ Ράιχ

Σελίδες 224
13,90 € + ΦΠΑ

 

 
 

Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να πάρουμε μια ιδέα του τρόπου με τον οποίο εξελίσσονται οι σπουδαίοι άνδρες ή να βιώσουμε από κοντά το πάθος τους και τον πόνο τους. Μας παρουσιάζεται μόνο το τελικό προϊόν — ο ώριμος άνθρωπος, η αντικειμενική δουλειά. Τα αισθήματα σεξουαλικής ανάγκης και επιθυμίας, αγάπης και μίσους, λαχτάρας, απόγνωσης, απογοήτευσης και σύγχυσης θάβονται μέσα στη μυστικότητα.
Το 1919, όταν ήταν φοιτητής της ιατρικής, ο Ράιχ άρχισε να κρατάει ημερολόγια με αναπολήσεις της παιδικής του ηλικίας και της νεότητάς του. Αργότερα, πρόσθεσε τις εμπειρίες του από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τότε που σπούδαζε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Μαθαίνουμε από τον ίδιο τον Ράιχ για τις παιδικές εμπειρίες του όπου έγινε μάρτυρας των συζυγικών συγκρούσεων των γονιών του, οι οποίες οδήγησαν στην αυτοκτονία της μητέρας του και σημάδεψαν τον ίδιο για όλη του τη ζωή. Μαθαίνουμε για τα πρώτα του βήματα στη σεξουαλικότητα (που έγιναν πολύ νωρίς), την αγάπη για τη μελέτη της φύσης που του ενέπνευσε ο καθηγητής του, τη διάλυση της οικογένειάς του και την σκληρότητα των συγγενών του, τις εμπειρίες του στα χαρακώματα του πολέμου, τα δύσκολα φοιτητικά χρόνια μέσα σε ανέχεια και στέρηση, τις διανοητικές του ανησυχίες μέσα στους διανοούμενους κύκλους των αναγεννόμενων νεαρών ψυχαναλυτών και τις γυναίκες που ερωτευόταν και αγαπούσε. Το βιβλίο Πάθος της Νιότης περιγράφει όλες αυτές τις εμπειρίες με τη δυνατή και θαρραλέα πένα του Ράιχ.
Ο Βίλχελμ Ράιχ μελέτησε ψυχανάλυση με τον Φρόιντ και έκανε σημαντικές συνεισφορές στην ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική στη δεκαετία του 1920. Ο Ράιχ ήταν ο πρώτος που συνδύασε την ψυχοθεραπεία με δουλειά κατ’ ευθείαν στο σώμα. Η αναζήτηση της πηγής των ανθρώπινων συγκινήσεων τον οδήγησε στη φυσιολογία, τη βιολογία, τη φυσική και, τελικά, στην ίδια την ατμόσφαιρα της Γης. Απέδειξε με μια σειρά πειράματα ότι η ίδια ενέργεια βιώνεται στις συγκινήσεις, εκφορτίζεται κατά τη σεξουαλική πράξη, δημιουργεί ζωή και αποτελεί τη βάση για τις πρωτογενείς υλικές διαδικασίες στη φύση και στο σύμπαν. Βρήκε ότι η ενέργεια αυτή έχει διακεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά, μπορεί να μετρηθεί και μπορεί να συγκεντρωθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Επί αιώνες, η ανθρωπότητα έχει αισθανθεί και έχει προσπαθήσει να κατανοήσει αυτήν την αρχέγονη συμπαντική ενέργεια. Έχει αναγνωριστεί ως «τσι» στην Κίνα, «πράνα» στην Ινδία, «κουπούρι» στους Χούικολ του Μεξικού, ως «ζωική ορμή» (elan vital) στη Δυτική βιταλιστική παράδοση αλλά και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς με διάφορα άλλα ονόματα. Ο Ράιχ ονόμασε αυτή την ενέργεια «οργόνη», ένα όνομα που προέρχεται απ’ τις λέξεις οργανισμός και οργασμός και ονόμασε την επιστήμη που τη μελετάει «οργονομία».