Το Περιοδικό της Οργονομίας

Τεύχος 12, Δεκέμβριος 2001

Σελίδες 104
7,00 €

 
 

Το  Περιοδικό της Οργονομίας είναι ένα επιστημονικό περιοδικό καιεκδίδεται για λογαριασμό του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας, ενός μη-κερδοσκοπικού συλλόγου που σκοπό έχει την προώθηση της επιστήμης της Οργονομίας, την οποία ίδρυσε ο Βίλχελμ Ράιχ. Οργονομία είναι η φυσική επιστήμη της οργονικής ενέργειας (οργόνης). Μελετά την οργόνη στον ανθρώπινο οργανισμό, στην έμβια και άβια ύλη, στην ατμόσφαιρα της Γης και το σύμπαν. Η Οργονομία προσφέρει επίσης και τρόπους κατανόησης τομέων της ανθρώπινης ζωής που είναι φαινομενικά απομακρυσμένοι από την επιστήμη όπως η θρησκεία, η πολιτική και τα κοινωνικά θέματα.

Από το 1987 μέχρι το 2005 έχουν εκδοθεί 12 τεύχη του ελληνικού Περιοδικού της Οργονομίας. Τα άρθρα είναι κυρίως μεταφράσεις από το περιοδικό Journal of Orgonomy του Αμερικάνικου Κολεγίου Οργονομίας, ενός οργανισμού ο οποίος μελετά την επιστήμη της Οργονομίας σε βάθος και με κάθε επιστημονική δεοντολογία. Το Journal of Orgonomy εκδίδεται από το 1968 και ιδρύθηκε από τον Έλσγουορθ Μπέικερ, στενό συνεργάτη του Ράιχ και διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος στα χρόνια του Ράιχ. Το Κολέγιο της Οργονομίας είναι το μόνο γνωστό ίδρυμα που προσφέρει οργανωμένη εκπαίδευση στην επιστήμη της Οργονομίας. Στο ελληνικό περιοδικό περιλαμβάνονται επίσης νέα και ειδήσεις από το χώρο της παγκόσμιας οργονομίας, πώς μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί και πού μπορεί να βρει σωστή πληροφόρηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ 12

  • Το σάμερχιλ του Α.Σ. Νηλ - Ιδανικά και πραγματικότητα, του Τζον Μπελ, ΜΑ. Η σημασία του σχολείου Σάμερχιλ για όλους όσους ασχολούνται με το εκπαιδευτικό ζήτημα είτε ως δάσκαλοι, είτε ως γονείς. Η τεράστια προσφορά του στο χώροτης κατανόησης της ανθρώπινης δυστυχίας και η τοποθέτησή τουι μέσα στον πραγματικό, σημερινό κόσμο.
  • Η λειτουργία του Οργασμού - Μέρος ΙΧ & Χ, του Βίλχελμ Ράιχ, MD. Η συνέχει ααπό το ανέκδοτο στα ελληνικά βιβλίο του Ράιχ με τα κεφάλαια «Η ψυχαναλυτική θεωρία της γενετησιότητας» και «Αλληλεξάρτηση Σεξουαλικής Λίμνασης και Καταστροφικών Ορμών».
  • Πρωτογενή Βιόντα Μέσω Υπέρθεσης σε Αυξημένη Θερμοκρασία και Πίεση, του Πάτρικ Β. Λαπέρτ, MD. Στα νέα αυτά πειράματα του δρ Λαπέρτ μελετάται μεταξύ άλλων η σχέση βιόντων και παραγωγής οξυγόνου και τίθενται ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.
  • Βιοενεργειακές Απόψεις για την Ύπαρξης Συνείδησης στο Νεογέννητο, της Μπάρμπαρα Κούπμαν, MD, PhD. Σκέψεις και κλινικές παρατηρήσεις σχετικά με το αν η συνείδηση δημιουργείται πριν ή μετά τη γέννηση.
  • Το Ηλεκτροσκόπιο -Μέρος ΙΙΙ: Ατμοσφαιρικός Παλμός, Φρέντερικ Ρόζενμπλουμ, BS, OSJ. Μια προέκταση των πρακτικών και θεωρητικών πλευρών του ηλεκτροσκοπίου, ενός οργάνου ευαίσθητου στις διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής ενεργειακής συγκέντρωσης.
  • Ιατρική Οργονοθεραπεία ως Θεραπεία Νηπίων, Ντέιλ Ρόζιν, DO. Καταδεικνύεται η γρήγορη ανταπόκριση των παιδιών στην οργονοθεραπεία μέσα από την περιγραφή τριών περιστατικών.
  • Σχόλια του Ράιχ, του Μάιρον Σάραφ, PhD. Σημειώσεις από τις διαπροσωπικές σχέσεις του Ράιχ με τους συνεργάτες, μαθητές και θεραπευόμενους.
  • Ερωτήσεις και Απαντήσεις.