Το Περιοδικό της Οργονομίας

Τεύχος 11, Νοέμβριος 2000

Σελίδες 104
7,00 €

 
 

Το  Περιοδικό της Οργονομίας είναι ένα επιστημονικό περιοδικό καιεκδίδεται για λογαριασμό του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας, ενός μη-κερδοσκοπικού συλλόγου που σκοπό έχει την προώθηση της επιστήμης της Οργονομίας, την οποία ίδρυσε ο Βίλχελμ Ράιχ. Οργονομία είναι η φυσική επιστήμη της οργονικής ενέργειας (οργόνης). Μελετά την οργόνη στον ανθρώπινο οργανισμό, στην έμβια και άβια ύλη, στην ατμόσφαιρα της Γης και το σύμπαν. Η Οργονομία προσφέρει επίσης και τρόπους κατανόησης τομέων της ανθρώπινης ζωής που είναι φαινομενικά απομακρυσμένοι από την επιστήμη όπως η θρησκεία, η πολιτική και τα κοινωνικά θέματα.

Από το 1987 μέχρι το 2005 έχουν εκδοθεί 12 τεύχη του ελληνικού Περιοδικού της Οργονομίας. Τα άρθρα είναι κυρίως μεταφράσεις από το περιοδικό Journal of Orgonomy του Αμερικάνικου Κολεγίου Οργονομίας, ενός οργανισμού ο οποίος μελετά την επιστήμη της Οργονομίας σε βάθος και με κάθε επιστημονική δεοντολογία. Το Journal of Orgonomy εκδίδεται από το 1968 και ιδρύθηκε από τον Έλσγουορθ Μπέικερ, στενό συνεργάτη του Ράιχ και διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος στα χρόνια του Ράιχ. Το Κολέγιο της Οργονομίας είναι το μόνο γνωστό ίδρυμα που προσφέρει οργανωμένη εκπαίδευση στην επιστήμη της Οργονομίας. Στο ελληνικό περιοδικό περιλαμβάνονται επίσης νέα και ειδήσεις από το χώρο της παγκόσμιας οργονομίας, πώς μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί και πού μπορεί να βρει σωστή πληροφόρηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ 11

  • Η λειτουργία του Οργασμού – Μέρος VIII, Βίλχελμ Ράιχ MD. Η συνέχεια από το ανέκδοτο στα ελληνικά βιβλίο του Ράιχ με το δεύτερο μέρος του κεφαλαίου «Τα ψυχονευρωτικά επακόλουθα της γενετήσιας λίμνασης της λίμπιντο».
  • Μητρικός θηλασμός – Μια Οργονομική Άποψη, των ιατρών Άννας Πατσούρου και Θεοδότας Χασάπη. Η σημασία του θηλασμού για την ψυχική ενοποίηση του ατόμου και η άποψη της οργονομίας.
  • Οξεία Κατατονική Απόσυρση σε ένα Παιδί Τριών Ετών, του Τσαρλς Κόνια MD. Η αντιμετώπιση μιας δύσκολης περίπτωσης κατατονικής απόσυρσης.
  • Το Ηλεκτροσκόπιο, Μέρος ΙΙ, του Φρέντερικ Ρόζενμπλουμ, BS. Μια προέκταση των πρακτικών και θεωρητικών πλευρών του ηλεκτροσκοπίου, ενός οργάνου ευαίσθητου στην οργονική ενέργεια, το οποίο ανταποκρίνεται στις διακυμάνσεις της ατμοσφαιρικής ενεργειακής συγκέντρωσης.
  • Αναμνήσεις από τον Βίλχελμ Ράιχ και την Οργονομία, του Μπέρναρντ Γκραντ, PhD. Προσωπικές αναμνήσεις.
  • Η λειτουργία της ανεξαρτησίας, του Ρόμπερτ Χάρμαν, MD. Πώς η απεξάρτηση των ανθρώπων από κοινωνικές καταστάσεις τους βοηθά να ζήσουν πληρέστερα.
  • Σχόλια του Ράιχ, του Μάιρον Σάραφ, PhD. Σημειώσεις από τις διαπροσωπικές σχέσεις του Ράιχ με τους συνεργάτες, μαθητές και θεραπευόμενους.