Το Περιοδικό της Οργονομίας

Τεύχος 8

Σελίδες 96
7,00 €

 
 

Το  Περιοδικό της Οργονομίας είναι ένα επιστημονικό περιοδικό καιεκδίδεται για λογαριασμό του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας, ενός μη-κερδοσκοπικού συλλόγου που σκοπό έχει την προώθηση της επιστήμης της Οργονομίας, την οποία ίδρυσε ο Βίλχελμ Ράιχ. Οργονομία είναι η φυσική επιστήμη της οργονικής ενέργειας (οργόνης). Μελετά την οργόνη στον ανθρώπινο οργανισμό, στην έμβια και άβια ύλη, στην ατμόσφαιρα της Γης και το σύμπαν. Η Οργονομία προσφέρει επίσης και τρόπους κατανόησης τομέων της ανθρώπινης ζωής που είναι φαινομενικά απομακρυσμένοι από την επιστήμη όπως η θρησκεία, η πολιτική και τα κοινωνικά θέματα.

Από το 1987 μέχρι το 2005 έχουν εκδοθεί 12 τεύχη του ελληνικού Περιοδικού της Οργονομίας. Τα άρθρα είναι κυρίως μεταφράσεις από το περιοδικό Journal of Orgonomy του Αμερικάνικου Κολεγίου Οργονομίας, ενός οργανισμού ο οποίος μελετά την επιστήμη της Οργονομίας σε βάθος και με κάθε επιστημονική δεοντολογία. Το Journal of Orgonomy εκδίδεται από το 1968 και ιδρύθηκε από τον Έλσγουορθ Μπέικερ, στενό συνεργάτη του Ράιχ και διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος στα χρόνια του Ράιχ. Το Κολέγιο της Οργονομίας είναι το μόνο γνωστό ίδρυμα που προσφέρει οργανωμένη εκπαίδευση στην επιστήμη της Οργονομίας. Στο ελληνικό περιοδικό περιλαμβάνονται επίσης νέα και ειδήσεις από το χώρο της παγκόσμιας οργονομίας, πώς μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί και πού μπορεί να βρει σωστή πληροφόρηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ 8

  • Περιτομή: Μια βάρβαρη επίθεση στο νεογέννητο, του Τσαρλς Κόνια. Για ποιους λόγους η περιτομή – ρουτίνας πρέπει να αποφεύγεται.
  • Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή. Το κεντρικό δράμα της δυτικής κουλτούρας, του Τζον Μπελ. Ο βασικός παράγοντας σχηματισμού της θωράκισης, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, έτσι όπως αυτό εκφράστηκε από το ανυπέρβλητο καλλιτεχνικό αισθητήριο του Σοφοκλή, εξεταζόμενο από τη σκοπιά της οργονομίας.
  • Χαρακτήρας και κοινωνία, του Βίλχελμ Ράιχ. Με ποιο τρόπο η χαρακτηρολογική και σωματική θωράκιση επιδρά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στην ειρήνη και τον πόλεμο.
  • Σωματικές βιοπάθειες, Μέρος ΙΙ, του Τσαρλς Κόνια. Το δεύτερο μέρος μιας σειράς ιστορικών ασθενών, με τα οποία δείχνεται σαφώς ότι σωματικές ασθένειες που έχουν ονομασθεί βιοπάθειες, από τον Βίλχελμ Ράιχ, προέρχονται από το μπλοκάρισμα της ενεργειακής ροής στο σώμα.
  • Η λειτουργία του Οργασμού, Μέρος IV, του Βίλχελμ Ράιχ. Η συνέχεια από το ανέκδοτο στα ελληνικά βιβλίο του Ράιχ με κεφάλαιο «Σωματική λίμνανση και άγχος», στο οποίο εδραιώνεται η κατοπινή ανακάλυψή του για τις βιοπάθειες, ότι δηλαδή, σωματικές ασθένειες απροσδιόριστης αιτιολογίας έχουν ψυχολογική ή καλύτερα ενεργειακή βάση.
  • Oργονομετρική επιτάχυνση βαρύτητας, του Φίλιπ Κούπμαν. Μια πρώτη προσέγγιση της σχέσης οργονοενέργειας και βαρυτικής επιτάχυνσης, που ανακάλυψε ο Ράιχ.
  • Σχόλια του Ράιχ, του Μάιρον Σάραφ. Σημειώσεις από τις διαπροσωπικές σχέσεις του Ράιχ με τους συνεργάτες μαθητές, και θεραπευόμενους.