Το Περιοδικό της Οργονομίας

Τεύχος 5

Σελίδες 96
7,00 €

 
 

Το  Περιοδικό της Οργονομίας είναι ένα επιστημονικό περιοδικό καιεκδίδεται για λογαριασμό του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας, ενός μη-κερδοσκοπικού συλλόγου που σκοπό έχει την προώθηση της επιστήμης της Οργονομίας, την οποία ίδρυσε ο Βίλχελμ Ράιχ. Οργονομία είναι η φυσική επιστήμη της οργονικής ενέργειας (οργόνης). Μελετά την οργόνη στον ανθρώπινο οργανισμό, στην έμβια και άβια ύλη, στην ατμόσφαιρα της Γης και το σύμπαν. Η Οργονομία προσφέρει επίσης και τρόπους κατανόησης τομέων της ανθρώπινης ζωής που είναι φαινομενικά απομακρυσμένοι από την επιστήμη όπως η θρησκεία, η πολιτική και τα κοινωνικά θέματα.

Από το 1987 μέχρι το 2005 έχουν εκδοθεί 12 τεύχη του ελληνικού Περιοδικού της Οργονομίας. Τα άρθρα είναι κυρίως μεταφράσεις από το περιοδικό Journal of Orgonomy του Αμερικάνικου Κολεγίου Οργονομίας, ενός οργανισμού ο οποίος μελετά την επιστήμη της Οργονομίας σε βάθος και με κάθε επιστημονική δεοντολογία. Το Journal of Orgonomy εκδίδεται από το 1968 και ιδρύθηκε από τον Έλσγουορθ Μπέικερ, στενό συνεργάτη του Ράιχ και διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος στα χρόνια του Ράιχ. Το Κολέγιο της Οργονομίας είναι το μόνο γνωστό ίδρυμα που προσφέρει οργανωμένη εκπαίδευση στην επιστήμη της Οργονομίας. Στο ελληνικό περιοδικό περιλαμβάνονται επίσης νέα και ειδήσεις από το χώρο της παγκόσμιας οργονομίας, πώς μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί και πού μπορεί να βρει σωστή πληροφόρηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ 5

  • Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο σχολείο, της Πατρίτσια Χάμφρεϊ. Ανάλυση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του σχολείου Σάμερχιλ, σύγκριση με το σχολείο της Δέκατης Πέμπτης Οδού και πρόταση για ένα σχολείο του μέλλοντος.
  • Η λειτουργία του Οργασμού, Μέρος ΙΙ, Ψυχικές διαταραχές και οργασμός, του Βίλχελμ Ράιχ. Η συνέχεια από το ανέκδοτο στα ελληνικά βιβλίο του Ράιχ, αναφερόμενο στις αλληλεπιδράσεις ψυχικής και σεξουαλικής υγείας.
  • Οργονομικός λειτουργισμός σε προβλήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Η ξηρασία, του Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ. Η επίδραση του νεφοδιαλυτή σε καταστάσεις ξηρασίας στην πρόκληση βροχής, τη μείωση των έντονων βροχοπτώσεων, την εξάλειψη της DOR και ορισμένα θεωρητικά συμπεράσματα.
  • Ένας παθητικός θηλυπρεπής στη γενετησιότητα, του Τσαρλς Κόνια. Ιστορικό θεραπείας ενός ατόμου με κυριαρχούσα πρωκτική καθήλωση, η περιγραφή των δυσκολιών της επίτευξης του αντανακλαστικού του οργασμού και η εγκαθίδρυση της γενετησιότητας με την οργονοθεραπεία.
  • Το ερυθρό αιμοσφαίριο, του Τσαρλς Κόνια. Οι αξεπέραστες ανακαλύψεις του Ράιχ σχετικά με το ερυθρό αιμοσφαίριο, που η παραδοσιακή ιατρική ανακάλυψε ξανά, αλλά μερικώς, μόνο δεκαετίες αργότερα.
  • Σχόλια του Ράιχ, του Μάιρον Σάραφ. Σημειώσεις από τις διαπροσωπικές σχέσεις του Ράιχ με τους συνεργάτες μαθητές, και θεραπευόμενους