Το Περιοδικό της Οργονομίας

Τεύχος 3, Νοέμβριος 1988

Σελίδες 96
7,00 €

 
 

Το  Περιοδικό της Οργονομίας είναι ένα επιστημονικό περιοδικό καιεκδίδεται για λογαριασμό του Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας, ενός μη-κερδοσκοπικού συλλόγου που σκοπό έχει την προώθηση της επιστήμης της Οργονομίας, την οποία ίδρυσε ο Βίλχελμ Ράιχ. Οργονομία είναι η φυσική επιστήμη της οργονικής ενέργειας (οργόνης). Μελετά την οργόνη στον ανθρώπινο οργανισμό, στην έμβια και άβια ύλη, στην ατμόσφαιρα της Γης και το σύμπαν. Η Οργονομία προσφέρει επίσης και τρόπους κατανόησης τομέων της ανθρώπινης ζωής που είναι φαινομενικά απομακρυσμένοι από την επιστήμη όπως η θρησκεία, η πολιτική και τα κοινωνικά θέματα.

Από το 1987 μέχρι το 2005 έχουν εκδοθεί 12 τεύχη του ελληνικού Περιοδικού της Οργονομίας. Τα άρθρα είναι κυρίως μεταφράσεις από το περιοδικό Journal of Orgonomy του Αμερικάνικου Κολεγίου Οργονομίας, ενός οργανισμού ο οποίος μελετά την επιστήμη της Οργονομίας σε βάθος και με κάθε επιστημονική δεοντολογία. Το Journal of Orgonomy εκδίδεται από το 1968 και ιδρύθηκε από τον Έλσγουορθ Μπέικερ, στενό συνεργάτη του Ράιχ και διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος στα χρόνια του Ράιχ. Το Κολέγιο της Οργονομίας είναι το μόνο γνωστό ίδρυμα που προσφέρει οργανωμένη εκπαίδευση στην επιστήμη της Οργονομίας. Στο ελληνικό περιοδικό περιλαμβάνονται επίσης νέα και ειδήσεις από το χώρο της παγκόσμιας οργονομίας, πώς μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί και πού μπορεί να βρει σωστή πληροφόρηση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ 3

 • Ο Βίλχελμ Ράιχ και η Οργονομία. Τι είναι η επιστήμη της Οργονομίας και η σχέση της με τον ιδρυτή της Βίλχελμ Ράιχ.
 • Ο αυνανισμός των εφήβων, του Βίλχελμ Ράιχ. Γραμμένο πριν από μισό περίπου αιώνα το άρθρο αυτό παραμένει τραγικά επίκαιρο στις μέρες μας. Ο Ράιχ εξετάζει αν ο αυνανισμός είναι βλαβερός ή όχι, αναγκαίος ή όχι και ακόμη εάν είναι η λύση στην εφηβική σεξουαλικότητα.
 • Θωράκιση στις γυναίκες κατά τον τοκετό, του Ρίτσαρντ Μπλάσμπαντ, Τσαρλς Κόνια και της Ρόμπιν Καρπφ. Πώς η θωράκιση επιδρά στον τοκετό και η σχέση του τοκετού με το αντανακλαστικό του οργασμού.
 • Οι σωματικές θεραπείες, του Μόρτον Χέρσκοβιτς. Κριτική της Πράιμαλ, της Βιοενεργειακής και άλλων σωματικών θεραπειών για το τι ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν και με ποιο τρόπο.
 • Η ανακάλυψη των βακίλων-Τ από τον Ράιχ, του Τσαρλς Κόνια. Οι βάκιλοι-Τ, ένας ουσιώδης παράγοντας για το σχηματισμό του καρκινικού όγκου.
 • Το οργονοενεργειακό συνεχές, του Κόρτνεϊ Μπέικερ. Η θεωρία της οργονομίας εξεταζόμενη σε συμπαντικό επίπεδο και θεωρίες όπως της Μεγάλης Έκρηξης, των Μαύρων Τρυπών κ.α. κρινόμενες από οργονομική σκοπιά.
 • Απαλλαγή από «γλαύκωμα» με ψυχιατρική οργονοθεραπεία, της Λουίζα Λανς. Πώς η οπτική θωράκιση επιδρά στη διαμόρφωση οφθαλμικών παθήσεων και η θεραπεία τους από την οργονοθεραπεία.
 • Μείωση της οξύτητας του νερού της βροχής και κατά πόσο αυτό οφείλεται στη χρήση νεφοδιαλυτή, του Τζέιμς Ντεμέο. Μετρήσεις που δείχνουν μια αξιοσημείωτη πτώση της οξύτητας του νερού της βροχής σε περιοχές που είχαν πληγεί από ξηρασία, που ανακόπηκε με τη χρήση νεφοδιαλυτή.
 • Δελτίο όρανουρ. Οι απίστευτες και συγκλονιστικές αλληλεπιδράσεις των πυρηνικών δοκιμών με τους σεισμούς και οι τεράστιες αλλαγές που παρατηρούνται στη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.
 • Οι έρευνες στο ενεργειακό πεδίο, του Τσαρλς Σνάιντερ. Οι αλληλεπιδράσεις του οργονοενεργειακού πεδίου με τα υψηλής συχνότητας ραδιοκύματα.
 • Σχόλια του Ράιχ, από τον Μάιρον Σάραφ. Σημειώσεις από τις διαπροσωπικές σχέσεις του Ράιχ με τους συνεργάτες μαθητές, και θεραπευόμενους.